• Щастлива Ханука! Плодотворна, творческа и мирна нова 5762 година за Вас и Вашето семейство!

  by  • 01.01.2001 • Български • 0 Comments

  Щастлива Ханука!

  Плодотворна, творческа и мирна нова 5762 година за Вас и Вашето семейство!

  Ако не сте празнували Ханука – Еврейският празник на светлината, може би не знаете много за него. Някои го считат за еврейската Коледа, но такaва съпоставка е погрешна. Понякога те съвпадат по време, но еврейските празници се определят от Еврейския календар, който е различен от Грегорианския. Ханука може да е през м. ноември, друг път през м. януари. Както всички еврейски празници Ханука започва при залез от нощта, преди датата от календара. През настоящата година – 2001 г., дните на Ханука се отброяват между 10 и 17 декември, а първата свещичка се пали след залеза на 9 декември.

  Историята на Ханука
  започва в древността, когато цар Антиохус IV, който владеел Средния Изток и преследвал евреите осквернил техния Храм. Макабейците възстанали. Когато си възвърнали Храма, евреите намерили олио, за да запалят менората само за една нощ. Като по някакво чудо олиото стигнало за осем нощи, достатъчно дълго, за да се приготви ново. Храмът бил наново осветен и оттогава евреите празнуват осем дни. Така празникът Ханука ознаменува освещаването на Храма и Чудото на светлината.

  От религиозна гледна точка Ханука не е особено важен празник. Той е по-скоро културен празник, станал популярен през годините, когато значението на Коледа нараства. Единственото религиозно значение, което празникът носи е Чудото на Господ да помогне на малката еврейска войска да победи по-многобройната и силна армия. Но за много семейства Ханука е несъмнено възможност да празнуват еврейското наследство и история. Палим менората, наричана ханукия – деветосвещник, така както макабейците и техните поддръжници са направили в древния Храм. Прибавяме по една свещичка всяка нощ, докато менората се изпълни. Приготвят се картофени палачинки, пържени в олио, за да честваме „чудото“, „суфганиот“ – също приготвени в олио, за да ни напомня за божията сладост и млечни храни като сирене и сметана. Събираме се с нашите семейства и приятели в уюта на светлината, разпръсквана от менората, точно както нашите предшественици са правили. Щастлива Ханука.

  About

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *